17.10.2019

Rakkaus lapseen --- 17.10.2019

Äidinrakkaus
Huoli ja riittämättömyyden tunne
Lapsi tuntee arvostuksen
Luovuutta, mielenrauhaa ja sosiaalisia taitoja

Äidinrakkaus


Kuinka voisi unohtaa sen pelon ja epävarmuuden, jonka oman lapsen saaminen aiheuttaa? Mikä voisi olla suurempi ihme kuin äidinrakkaus, jonka voima murtaa kaiken sen pelon ja epävarmuuden? Rakkaus lapseen on suurinta kaikista rakkauksista maailmassa. Vaikka unohtaisi elämästä päiviä ja vuosiakin, sydämen tunnetta ei voi unohtaa. Romanttinen rakkaus voi olla joskus kestävääkin, mutta rakkaus lapseen on ikuista, kun sille on annettu mahdollisuus kehittyä.

Huoli ja riittämättömyyden tunne


Kun hämärä laskeutuu iltaisin, äidit katsovat nukkuvien lastensa kasvoja ja toivovat, että eletty päivä olisi ollut lapselle hyvä. Äiti painaa kätensä sydämelleen. Hän lähettää toiveensa kaukaisuuteen, kuin rukouksen ja hartaan pyynnön, että osaisi antaa lapselleen hyvän elämän ainekset ja onnellisen lapsuuden, vaikka väsymys ja elämä painavat. Äiti toivoo viisautta ja voimia.

Lasta ei voi suojella kaikelta joka hetki. Muut ihmissuhteet, hoitopaikat ja koulu antavat lapselle kokemuksia, joihin useinkaan äiti ei voi vaikuttaa. Vanhempien keskinäiset suhteet, perheen ja oma terveys, taloudellinen tilanne sekä muut yleiset elämänasiat muokkaavat pienen ihmisen luonnetta ja maailmankuvaa. Näissäkin asioissa lapsen osakseen saama rakkaus auttaa vähentämään pelkoja ja suhtautumaan asioihin terveesti. Kun lapsi tuntee olevansa rakastettu, hän tuntee olevansa turvassa ja saavansa tarvitsemaansa tukea elämässään.

Lapsi tuntee arvostuksen


Hyväksytyksi tulemisen tunne on tärkeä lapselle, koska usein torjuntaa kokeneen lapsen itsetunto ei kehity suotuisasti. Tunne riittämättömyydestä ja omien kykyjensä vajavuudesta saattavat johtaa aikuisena masennukseen ja ihmissuhdeongelmiin. Lapsen yleinen luottamus muihin ihmisiin horjuu, eikä rohkeus kehittyä työ- ja opiskeluelämässä ole riittävä. Huono itsetunto estää osallistumisen asioihin, joissa tavoitettu onnistuminen kohottaisi itsetuntoa ja antaisi luottamusta tulevaan.

Taloudellisen kasvun tavoittelu ja kilpailu työelämässä ovat lisänneet henkisiä paineita ja siirtäneet aikuisten huomiokykyä enenevässä määrin kodin ulkopuolelle. Lisäksi sosiaalinen media ja kommunikaatiovälineet vievät huomiota siltäkin ajalta, joka jää jaettavaksi perheen ja läheisten kanssa. Yleisissä tiloissa näkee usein isän tai äidin selaavan puhelintaan lapsensa vieressä, tai myös lapsilla on oma laitteensa selattavanaan.
- Jokin aika sitten saavuin hammaslääkärin vastaanotolle 40 minuuttia etuajassa. Vastapäätäni istui äiti ja n. 8 vuotias lapsi. Lähes koko odotukseni ajan äiti selasi omaa kännykkänsä. Ilmeet vaihtuivat äidin kasvoilla keskittyneestä huvittuneeseen, eikä häneltä irronnut katsekontaktia pojalleen koko aikana. Muutamat sanat vaihdettiin äidin katsellessa puhelintaan.
Nykyään tällaisiin näkyihin ja kertomuksiin törmää usein. Ilmeisesti joillain ihmisillä on suurempi riski ”koukuttua” älypuhelimen selailuun kuin toisilla. On vaikea uskoa, että kukaan äiti tai isä haluaisi oikeasti, että jokin fyysinen laite veisi heidän huomiotaan omilta läheisiltään. Riippuvuus mihin tahansa estää ihmistä näkemään omaa suhdettaan riippuvuuden aiheuttajaan, ja jos huomaakin, mieluummin kieltää sen jopa itseltään.

Luovuutta, mielenrauhaa ja sosiaalisia taitoja


Älylaitteet aiheuttavat myös sen, että ihmiset eivät kestä enää tapahtumattomia hetkiä, vaan heidän on täytettävä nekin hetket viihdykkeellä. Ihmisen mahdollisuus tylsistyä ja muuttua luovaksi omissa ajatuksissaan alkaa olla harvinaista. Ihmisten keskeiset kommunikaatiotaidot huononevat, kun vieruskaverin kanssa juttelemisen sijaan selataan puhelinta. Pahinta on, että kasvavat ja kehittyvät lapset ja nuoret eivät kehity sosiaalisissa taidoissaan luonnollisesti. jos ihminen ei saa vauvasta lähtien läheistensä, tärkeimpinä vanhempiensa katsekontaktia ja vuorovaikutusta, hänelle on vaara kehittyä henkisiä ongelmia elämänsä aikana. Hän ei opi lukemaan ihmisten kehonviestintää, eikä tunnistamaan omiaan tai kanssaihmistensä tunnetiloja.

Kun ikää karttuu em. asioita tunnistaa omassa ja muiden elämässä, tarvitsematta lukea niistä riviäkään. Niistä myöskin kirjoitetaan aika paljon, koska mitä yleisemmiksi asiat elämässä käyvät, sitä varmimmin joku niistä kirjoittaa. Laitoin Googlen hakusanaksi. ”Katsekontaktin vaikutus lapseen” ja löysin heti mielenkiintoisen artikkelin: https://psykoanalyysi.com/wp/katsekontaktin-merkityksesta-2/.

Muita mielenkiintoisia linkkejä:


-Tse-

Jos tykkäsit julkaisusta,
jaathan sitä eteenpäin, kiitos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi.