11.10.2019

Ajatuksia kiusaamisesta --- 11.10.2019


Miksiköhän tuntuu sellaiselta, että nykyään neuvotaan kiusaamisen kohteeksi joutuneita karaistumaan ja suhtautumaan maltillisesti kiusaajaansa ja kiusatuksi tulemiseensa? Neuvotaan kertomaan jollekin, menemään terapiaan tai "itseensä". Usein käy niin, että kiusaamista hillitään siirtämällä kiusattava jonnekin muualle. Kiusatun epäillään aiheuttavan itse kiusaamisen kohteeksi joutumisensa. "Kerjäävänsä turpiinsa".

Keinoja kiusaamisen loppumiseen?


Eräässä koulutuksessa opetettiin varovaista puuttumista kiusaamiseen. Puhuttiin "portaittaisesta" etenemisestä kiusaajan puhuttelemisessa. Tuolla kurssilla tunsin todella olevani hölmistynyt ja turhautunut annetuista ohjeista. Välillä tuntui, kuin kurssin kouluttajat olisivat esittäneet kysymyksiään, saadakseen varmuutta osaamiselleen ja asiantuntijuudelleen, tai vain täytteeksi kurssisisällölle. Osallistujat tuntuivat välttelevän komentoimasta. Huvittavaa oli se, että kysymykseen: "Oletko havainnut kiusaamista työtilanteissasi tai toimintaympäristössäsi", vastasivat muutamat kieltämällä ehdottomasti havainneensa kiusaamista. Tähän sain mieleiseni kommentin, kun kouluttaja kertoi tutkimusten osoittaneen kaikkien törmänneen kiusaamiseen, joko sivusta seuraajana, kokijana tai osallistumalla itse kiusaamiseeen. Kiusaaminen aiheena tuntui olevan "kiusaannuttavaa" käsitellä.

Joissakin yhteyksissä on laitettu vanhemmat valitsemaan, tuntuisiko pahemmalta olla kiusatun, vai kiusaajan vanhempana. Miksi tuollaista edes pohditaan? Kestäisikö lapsensa olevan rikoksentekijänä vai uhrina? Mitä tällaisella pohdiskelulla saavutetaan?

Rikosoikeudellinen vastuu


Kiusaaminen on rikos, jota ei pidä hyväksyä. Kiusaaja on rikollinen, joka ansaitsee rangaistuksen. Kiusaamiselle tulee laittaa loppu niin, että tilanteisiin puututaan, rikolliset havaitaan ja heidät asetetaan vastaamaan teoistaan. Kiusatuksi tulemisen uhri on ansainnut tukea ja tarvittaessa myös terapiaa, koska kiusaamisen kokemisen on jo todettu mahdollistavan henkisen sairastumisen ja monenlaisten mielenterveydellisten vaivojen ilmaantumisen jopa vielä vanhemmallakin iällä.

Tukea puolin ja toisin


Kun ihminen käyttäytyy väkivaltaisesti, joko henkisesti tai ruumiillisesti, on tutkittava, mistä kyseinen toiminta johtuu. Tällainen ihminen saattaa tarvita henkistä ohjausta, tai jopa psykiatrista hoitoa, jotta muihin ihmisiin kohdistuva vahingollisuus saadaan loppumaan. Avusta saattaa olla kiusaajallekin hyötyä koko loppuelämäkseen. Jokainen meistä tietää, että koulukiusaajat saattavat jatkaa myöhemmin myös työpaikkakiusaajina.

Työilmapiirin vaikuttaja


Työpaikoilla on ihmisiä, jotka ajattelevat olevansa viehättäviä, koska heidän ehdotuksiinsa suostutaan, vitseille nauretaan, tai heidän mielipidettään kysytään useasti erikseen yhteisissä päätöksissä. Tällaisen "nuoleskelun" saattaa saada myös henkilö, jonka reaktioita pelätään. Hänen vitsinä laukomansa loukkaukset saavat ihmiset mielistelemään häntä, jotta säästyisivät nolustumisilta ja mielipahalta.


Tämä riittäneen tästä surullisesta aiheesta.

-Tse-

Jos tykkäsit julkaisusta, 
jaathan sitä eteenpäin, kiitos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi.