Monenlaista käsintehtyä

Rahin tuunaus
Lampunvarjostin-kokeilujaKokeilin tehdä muutaman lampunvarjostimen, mutta jostain syystä en innostunut enempää asiasta. Oli kuitenkin mukava kokeilla erilaisia tekniikoita. Ylhääällä pingottamalla pellavasta tehty varjostin.


Tässä kangas on liimattu tarrapohjaan ja reunat kantattu kullanvärisellä satiinilla.


Tämä varjostin on tehty Erikeeper-liimassa ja tapettiliisterissä pyörittelemällä paperinarua jumppapallon ympäri. Kuivumisen jälkeen pallo on otettu ulos ja lisätty pintaan irrallinen koriste.


Hassu pörrö-varjostin vanhasta kaulahuivista 60-luvun kehikkoon. Harmaa hapsu alareunassa on tehty muurarinlankaa viivottimen ympärille kiertämällä ja ompelemalla.


Kovaksi tärkätystä pellavatabletista tehty lampunvarjostin.

NäpertelyäTyö-/sohvapöydällä hoituvat askartelut ja atk-hommatkin.
Vasemmalla kissanruokapaketin pahvista veistetty tonttuovi, johon laudat ja ovi reunuksineen on kaiverrettu mattoveitsellä.
  • Katon päällinen on tehty liimamalla mustaa villalankaa vierekkäin.
  • Katon reunat ja saranat tehtiin puisista paistovartaista.
  • Ovikoriste muodostuu vanhoista joulukuusenkoristeista leikatuista osista.
  • Kahvan materiaali on vajasta löytynyttä, ruosteista rautalankaa. 
  • katon reunat ja oven valkoinen laudoitus on maalattu maalikynällä, ja "vanhennettu" mustalla ja rusealla puuvärillä. muut osat on väritetty puuväreillä.

    Liimana on käytetty Erikeeperiä. Liimapistooli on kätevä tällaisissa, mutta itselläni on huonoja kokemuksiä sen pitävyydestä pitkään. 

Oiken puoleisessa kuvassa on kukkapenkkini kuvaan Photoshopilla tehty vesi.


Jos pääsiäisruoho ei kasva, voi tehdä ruuohonsa vihreistä lankatupsuista. Nämä tupsut on tehty kiertämällä vihreää puuvillalankaa haarukan piikkien ympärille ja sitomalla sitten piikkien välistä kierretyt langat tupsuksi.


Vessapaperiteline puuhelmistä. Nylon-naru on vedetty puuhelmien (12 kpl.) läpi ja kiinnitetty, painamalla proppu helmen reikään niin, että naru jää väliin. Lopuksi silmukkaruuvit molempiin päihin, ja toisen silmukkaruuvin lenkki vähän avoimeksi. Silmukkaruuvit myös vastakappaleiksi, jotta helminauha saadaan ripustettua. Tässä kiinnitys seinäkaapin alapohjaan.


Lumettomana aikana tehtyjä pihasomisteita. Molemmissa kuvissa materiaaleja haravointijätteestä.


Vasemmalla männynkäpyjä risukorissa ja kranssi koivurisuista. Oikealla ovikoriste vaaahteranlehdistä, mustikanvarvuista ja männynkävyistä, joihin on alkanyt patinoitua valkoista pintaan.


Rungolla männyn täyttelin ruukkua,
vinhaksi alkoi ruukku muuttua.
Risuja ristissä siellä täällä,
kaikki lepäsi sammaleen päällä. - Syksy 2019


Sammal-maapallo on yhtä sekaisin kuin Telluskin nykyään. Vajassa pari vuotta viettänyttä maahumalaa, letitettyä kuusen karahkaa ja naavoittuneita koivurisuja risteilee ristiin ja rastiin. 

Ruukuksi taitaa vaihtua myöhemmin joku sopivampi. Toisaalta se voisi roikkua ilmassakin. - Syksy 2019
Saunan oven vanha koivurisuista tehty kranssi muutti sisätiloihin 
saatuaan nauhan ja humalarimpsun. - Syksy 2019


Kuusen ohuista, kuolleista oksista saa mahtavasti letitettyä ja tehtyä monenlaista muotoa. Auttaa varmaan tämä korkea ilmankosteus. Tämä kranssi löysi paikkansa saunamökin ovesta. - Syksy 2019


Tonttinumero-kapistus alkoi kasvattamaan sammalta katollaan, eikä tarrana oleva numero pysynyt enää kiinni. - Syksyinen ilta kului mukavasti kapistuksen saneeraushommissa. Vesikaton materiaali leikattiin vajasta löytyneistä taimiruukuista. Messinkinen verhonrengas oli just oikean kokoinen yläkerran ikkunakehykseksi. Käytössä heikoksi osoittautunut seinäkoukku saa nyt koristaa katon harjapäätyä yhdessä vanhasta vyöstäni peräisin olevan messinkipallon kanssa. Numero- ja seinämaali on peräisin mökkini maalinjäännöksistä. Tuli sama tunne kuin lapsena leikkiessä. - Syksy 2019


"Kontinsilmä"-mallilla kannelliseen lasipurkkin ja kukkaruukun päälle sukkapuikoilla kudotut päälliset. Vasemmassa lankana muurarinlanka ja oikealla juuttinaru.

Juuttinarusta virkattu säilytin.

KALUSTEITA

Sohvapöytä


Netti-kirpputorilta 10 €:lla ostettu, lasten mäntyinen koulupöytä muuttui sohvapöydän ja tietokonepöydän yhdistelmäksi. Pöytä sai uudet jalat vanhasta sohvapöydästäni. Vetimet vaihtuivat samanlaisiin, kuin olohuoneen Laulumaan piirongissa. Petsasin pinnan mahongin värisellä lakkapetsillä. 
Langaton näppäimistö on juuri sopiva laatikon sisäleveyteen. 
Hiirimattona toimii vanhan pullakuvun alaosa, johon on tehty aaltopahvista ja pellavasta pehmustin. Näppäimistö ja hiiri piiloutuvat tarvittaessa laatikkoon.

Eteisen senkkiEteisen senkki on tehty isoista ulkolyhdyistä ja liimapuusta, Samanlaisia ulkolyhtyjä on käytetty petsattuna kukkapylväinä ruokailu- ja oleskeelutilassa.


KeittiökalusteitaPirteyttä pirttiin kupariesineiden kiillotuksella. Uskomaton kuparinkiillotusaine.

Liesituulettimen päällinen ja mikroaaltouunin hylly on teyty vanhan mäntypöydän materiaalista. Etureunassa on entisen asukkaan aikana käytössä ollutta seinän ohutlevyä petsattuna, nurea puoli päälle päin. Etuosan yläpuoli toimii hyllykkönä purnukoille.

Rottinkisesta kirjetelineestä tuli mikron päälle toimiva teline tarjoiluvadeille ja tarjottimille, joiden taustana oleva muuri on maalattu eläväksi ja kiilottomaksi terrracotta-pinnaksi.

Tiskikaapiston mäntypinnoitetut kaapinovet saivat valkoisen maalipinnan ja apteekkarinvetimet. Tumman listan lisäminen kaapiston ylä- ja alareunaan yhdisti keittiökaapiston tuvan muuhun sisustukseen.

Vanha, riittoisa ruokakaluston kaappiTämä aamiais-/baarisitiski on tehty vanhasta ruokakaluston kaapista. Alaosaan on lisätty korotukset, joiden päällä on kajuutan pöytää muistuttava, vanhan sohvapöydän kansi, jollainen on myös pienemmssä koossa "katoksena". Vitriinissä ja välitilassa on valot. 
Tiskin sisäosaan piiloutuvat kotiteatterilaitteet ja tulostin. Lisäksi osa keittiotarvikkeista on löytänyt paikkansa vitriinistä, laatikoista ja tiskin alakaapista.

Baarituolit sain tuttavaltani, jonka baarissa ne ovat aikoinaan olleet. Jalkojen lyhentäminen, istuinosan petsaus ja istuintyynyt tekivät tuoleista toimivat ja siistit.

Kaikki ruokakaluston kaapin osat eivät menneet aamiaistiskiin, vaan siinä ollut hyllyossa on nykyisin sohvan päätyseinällä kirjalyllynä. Toinen kaksiovinen alakaappi on makuuhuoneessa lipastona. - Kyllä uusiokäyttö kannattaa.

Räystäänalus-remontti


Heinä-elokuun (2019)  pintalaudoitin terassin/kuistin kohdalla olevan räystään, koska räystään alapuoli ei miellyttänyt silmää. Talon alla säilytetyistä laudoista löytyi, mitä tarvitsin,

Mittasin, sahasin ja maalasin uudet laudat. Sitten mittasin,
sahasin ja kiinnitin koolauksen räystään alle.
Kun ei ollut apuria pitämässä kiinni,
kiinnitin vanhat vyöt räystään alle, jotta sain
yli 4 metriset laudat ruuvattua paikoilleen.
Valmista tuli.