2.3.2021

Kirjoneulemalleja Excelillä 5.



Microsoftin piirrostyökalujen käyttäminen on yksi hyvä tapa aloittaa uuden neulemallin suunnittelu.
Officen ohjelmissa on paljon valmiita muotoja, joita yhdistelemällä saadaan yksilöllisiä muotoja. Muotoja voi tehdä myös itse tai muokata jo valmiita olevia mieleisekseen.

- Suosittelen tutustumaan muotojen muokkaamiseen Microsoftin Office-tukisivustolla.

Tässä julkaisussa olevat mallit syntyivät, kun halusin tehdä päättymättömiä kuvioita, jotka sopivat toistettuina, joko koristeraidaksi, tai peittämään yhtenäisesti niin suuren alueen kuin haluaa. 

Excel alkaa tuntua jo melkoisen kätevältä neulemalli-suunnittelutyökalulta.


Yhdestä piirrosmuodosta useita neulekuvio-vaihtoehtoja

Kun aloin käyttää neulekuvio-kuvalla täytettyjä muotoja, huomasin, että on todella kätevää testata uusia kuvioita noiden neulepohjien päälle. Samalla saattoi tulla keksineeksi uusia yhdstelmiä ja asettelutapoja, koska oli mahdollista nähdä samalla kokeilujen lopullinen ulkonäkö neuleessa.

Tässä tapauksessa mielessä oli luoda sellainen malli, jossa on kaarevia muotoja. Valitsin siis valmiista muodoista puolikuun muotoisen muodon ja muokkasin siitä peruskuvion.
Lisää / Kuvat / Muodot / Kuu


Mallli: Luna






  1. Muokkasin kuu-muodon pisteitä: Hiiri muodon päällä / hiiren oikeanpuoleisen napin valikosta Muokkaa pisteitä. Muokkasin kuvan pisteitä ja kahvoja, kunnes muoto oli mieleiseni.
    - Poistin muodosta reunaviivan ja valitsin väriksi mustan.
    - Monistin muotoa useampia kappaleita ja tein erilaisia asettellukokeiluja perusmuodolla. Päädyin kuvan oikeassa yläkulmassa näkyväään kokonaisuuteen.
    - Valitsin vaihtonäppäin pohjassa asetelmaan kuuluvat muodot, kopioin ja liitin kuvaksi.
    - Muutin kuvan läpinäkyväksi, jotta näin täytellä solut kuvan alla mallikuvan mukaisesti
    - Siirsin kuvan kohtaan, johon päätin täytellä solut kuvan alla.
    -  Siirsin kuvan sivuun ruudukon päältä ja korjailin tarvittavat kohdat.
- Poistin ruudut Excelin työkalupalkissa: Näytä / poistin ruksin Ruudut-valinnasta. Kopioin tekemäni mallikuvion ja liitin kuvaksi, siirsin neulekuvion päälle ja säädin sopimaan silmukoihin.

2. Testasin, miltä kuvio näyttää, jos seuraava mallirivi aloitetaan seuraavaksi eri kohdasta.
- Mallikuvio sai kokeilun seurauksena lisäkuvioksi vinoneliön.

Luna-malliruudun koko: n. 3,7 x 4 cm / 8 x 13 s
Puikko: no. 4


Luna-mallista Salmix-malliksi kuvion suuntaa vaihtamalla


Malli: Salmix  Kuvassa myös silmukkamääriä, ohjeen seuraamista helpottamaan.







3. Käännellessäni perusmallia, huomasin, että se ei näytä hassummalta poikittain. Palasin takaisin malliruudukkoon, kopion sen, valitsin puhtaan kohdan ja sijoitin sen: 
Sijoita / Transponoi.

- Kuvio näytti matalalta, joten tuplasin jokaisen rivin:
Aktivoin kuvion ylimmän rivin, kopioin ja valitsin aktiivisen rivin päällä hiiren oikeanpuoleisen napin valikosta: Lisää kopioidut solut... / Siirrä solut alaspäin.
Jatkoin samoin kaikkien mallikuvion rivien kohdalla. Vähensin kuviossa porrasmaisuutta, lisäämällä täyttöjä joihinkin soluihin.

- Poistin ruudut Excelin työkalupalkissa: Näytä / poistin ruksin Ruudut-valinnasta. Kopioin tekemäni mallikuvion ja sijoitin kuvaksi. Poistin myös soluihin tekemäni reunukset.

- Sijoitin vielä toisenkin kerran kuvaksi, jotta sain kaksi kuvaa, joista toisen käänsin edellisen peilikuvaksi: Kuvan muotoilu / Kierrä objekteja / Käännä vaakasuunnassa. 

- Asetin kuvat tarkasti vastakkain ja yhdistin kuvat: Molemmat kuvat valittuina (valitse vaihtonäppäin pohjassa) / Hiiren oikeanpuoleisen napin valikko / Ryhmitä.

- Siirsin kuvan neulekuvion päälle ja säädin sopimaan silmukoihin. Monistin kuvaa tarvittavan määrän.

Kokeilin eri asetteluvaihtoehtoja, testasin ja korjailin välillä perusruudukkoakin, kunnes en keksinyt enää korjattavaa.

Salmix-malliruudun koko: n. 13 x 6 cm / 28 x 18 s

Puikko: no. 4

Huom!

Kun olet kopioinut neulemallin kuvaksi ruudukosta, (kuvan ollessa valittuna) näet sen koon Excelin yläpalkin oikeanpuoleisesta päästä, (kun Kuvan muotoilu-valinta on valittuna yläpalkissa) tai valitsemalla kuvan päällä, hiiren oikeanpuoleisen napin valikosta: Muotoile kuvaa / Koko ja ominaisuudet.
- Kannattaa aina kutoa testikappale, jotta voi varmistua koosta omalla käsialalla ja langalla, ennen kuin päättää lopullisia silmukkamääriä tulevassa työssään.



Huti-ruususta Saturuusu


Ilman mallia, eli vapaalla solutäytöillä tehty ruusu-yritelmä.



On tunnustettava, että monta neulemalli-yritelmää on mennyt aivan pieleen, mutta olen huomannut, että huteistakin on jonkin ajan kuluttua voinut saada osia tai ideoita johonkin uuteen malliin. Epäonnistuminen on saanut yrittämään entistäkin enemmän, jolloin on tullut etsittyä samalla myös helpottavia asioita Excelin toiminnoista. 

- Välillä tahtoo unohtua, olenko tässä tekemässä malleja julkaistavaksi vai, kuten alkujaan oli tarkoitus, tutkimassa Excelin mahdollisuuksia neulemalli-suunnittelussa? Pieleen menneitä esimerkki-mallejahan ei kannata julkaista, joten oppiessani lisää Excelin toimintoja, on opittava myös suunnittelemaan neulemalleja, jotta kehtaa käyttää niitä esimerkkeinä. - Olen ilmeisesti noidankehässä?


Tässä tapauksessa julkaisen ylläolevan kuvan pieleen menneestä mallista, koska haluan kertoa, miten tuo huti-malli tuli hyödynnettyä. Lehdet ovat mielestäni ihan ok, mutta en ole vieläkään keksinyt, mitä punainen ruttu keskellä mallia esittää.  😄
- Ruusu ei ole helppo piirrettävä Excelillä.



Malli: Saturuusu

  1. Rajasin Excelissä kuvan oikeanpuoleisen ruusun puolikkaaksi. 
  2. Kopioin puolikkaan kuvan, käänsin peilikuvaksi ja siirsin tiukasti peilikuvansa viereen.
  3. Muutin kuvapuoliskot läpinäkyviksi.
  4. Ryhmitin kuvapuoliskot keskenään ja siirsin puhtaalle alueelle Excel-taulukossa.
  5. Täytin solut hyvksymistäni osista kuvan mukaisesti ja siirsin mallikuvan sivuun.
  6. Muotoilin kukan Excelin muotoja muokkaamalla, kopioimalla ja yhdistelemällä täyttämäni alueen päällä, kunnes kukka oli lähipänä toivomaani.
  7. Valitsi kukan osat, kopioin ja sijoitin kuvaksi, jonka rajasin puolikkaaksi.
  8. Asetin puolikkaat läpiväkyviksi, känsin toisen peilikuvaksi ja ryhmitin puoliskot keskenään. Näin sain symmetrisen kukan tehtyä mallikuvaksi.
  9. Mallinsin kuvan soluihin ja korjailin vapaasti täyttämällä muun osan mallista.
  10. Kopioin vielä keskellä alhaalla olevasta lehden molemmille puolille ja tein vapaalla täytöllä niihin varret ja lisäsin yläosan keskelle kukan nupun. Näin syntyi kuva, jota toistamalla leveyssuunnassa muuodostuu köynnösmäinen koristenauha.
Saturuusu-köynnös




Saturuusu-malliruutu




Saturuusu-malliruudun koko: n. 18,5 x 15 cm / 40 x 50 s
Puikko: no. 4

Epäonnistunut ruusu aiheutti sen verran periksiantamatonta yrittämistä, että päätin kerätä muutkin  ruusu-variaatiot erilliseen pdf-tiedostoon. - Klikkaahan katsomaan, jos niissä löytyisi jotain käyttökelpoista tai muokattavaa: Ruusu-variaatiot

Seuraavassa osassa:

  •  Helpotusta kirjoneulemallin suunnitteluun Excelin automaattisista toiminnoista
  • Yksi tapa testata, miltä malli näyttää neulotussa tuotteessa

-Tse-


Kirjoneulemalleja Excelillä -julkaisut:



Facebook-ryhmä: <br>Metsärinteen tonttu Liity Metsärinteen tonttu -ryhmään ja näet uudet julkaisut tuoreeltaan.

Jos tykkäsit julkaisusta,
jaathan sitä eteenpäin, kiitos.

6 kommenttia:

  1. Hei! Ihania malleja sinulla :) Olisi yksi yhteistyöidea. Laitatko puhelinnumerosi vaikka s-postilla minulle niin voin soitella -> lankajengi@gmail.com

    VastaaPoista
  2. Hei! Ihania malleja sinulla :) Olisi yksi yhteistyöidea. Laitatko puhelinnumerosi vaikka s-postilla minulle niin voin soitella -> lankajengi@gmail.com

    VastaaPoista
  3. HGuomaan et käytä neliönmallisia ruutuja onko joku tietty suhde jota käytät ja miksi ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kysymyksestäsi. Kerrron tästä osassa:3. jossa asetetaan soluille koot. Mallista tulee mittasuhteiltaan oikean näköinen, kun solut ovat saman muotoisia kuin silmukat. 😊

      Poista
  4. Hei kaikille, olen täällä todistamassa, kuinka minusta tulee rikas ja kuuluisa menestyvä malli maailmassa, olen käynyt läpi vaikeuksia vuosia, koska menetin molemmat vanhempani, en voinut edetä matkallani pidemmälle taloudellinen ratkaisu, kunnes viisi kuukautta sitten, tarkoitin ystävää, joka toi minut vapaamuurariperheeseen, aluksi pelkäsin liittyä, koska olen lukenut niin paljon valeuutisia Internetin kautta vapaamuurariperheestä ja jonka nyt tiedän. se ei ole totta, kaikki oli valeuutisia, ja haluan käyttää tätä tilaisuutta hyväkseni sanoakseni suuret kiitokset vapaamuurariperheelle, kaikille tämän perheen veljille ja sisarille. Olen niin kiitollinen tuesta, jota te kaikki annatte minulle, ja ne, jotka pitivät vapaamuurariperhettä pahoina, jotka eivät tunne tämän perheen sääntöjä ja määräyksiä, lopeta tuomitseminen asioista, joista et tiedä, ja lopeta valeuutisten jakaminen, jos olet kiinnostunut liittymään jäseneksi ja nauttimaan vapaamuurariperheen edut, ota yhteyttä alla olevasta osoitteesta lisätietoja,
    WhatsApp; +31 687 329 133
    Sähköposti; info.masonic.oregon@email.cz
    Sähköposti; info.masonic.oregon@gmail.com
    Tai lue lisää meistä Facebook-sivun linkistä; https://web.facebook.com/infomasonicoregon

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.