15.2.2021

Kirjoneulemalleja Excelillä 3.



Vaihdetaan taulukon solut vastaamaan oman käsialan silmukkakokoa


On käytännöllistä tietää jo mallia luodessa, mitkä kirjoneulemallin mitat tulevat olemaan neulottuna. Silloin solukoko tulisi olla mahdollisimman lähellä omaa neuletiheyttä, jolloin pitäisi päästä aika lähelle tavoitetta.
Hyvä varmistus on myös neuloa testikuvio uudesta mallista ennen kuin päättää varsinaisen neuletyön silmukkamääristä.

Excelissä voi asettaa taulukon solukoot vastaamaan omaa silmukkakokoa.

- En ole testannut tätä neulomalla testimalleja, mutta uskon, että tällä tekniikalla päästään todella lähelle.

  1. Mittasin omasta neuleestani 10 x 10 cm:n alueen ja laskin silmukka- ja kerrosmäärät. 
    (Oma neuletiheyteni: Puikot: no. 4, leveys: 22 s, korkeus: 32 s, lanka: Seitsemän veljestä)
  2. Lisäsin Excel-taulukkoon muodon: Lisää / Kuva / Muodot / Suoakulmio
  3. Valitsin muodon päällä, hiiren oikeanpuoleisen napin valikosta: Muotoile muotoa / (oikealle puolelle avautuu valikko) / Koko ja ominaisuudet
  4. Leveys ja korkeus: 10 cm
  5. Täytyy varmistaa, että muoto ei muuta muotoaan siirrettäessä tai säätäessä solujen kokoa. Valitse kokomerkintöjen alapuolella:
    Ominaisuudet / ruksaa valinta: "Siirrrä, mutta älä muuta kokoa solujen mukaan"
  6. Poista muodosta reunaviivat ja täytä se läpinäkyvällä värillä, jotta alla olevat solut näkyvät:
    Valitse täyttötyökalusta: Lisää värejä / valitse: väri ja säädä läpinäkyvyyttä n. 50 %.

- Merkitse esim. viidennelle riville, soluun: A1 (numero 1) ja soluun: A2 (numero 2). Valitse sitten molemmat solut ja vedä valinnan oikeassa alakulmassa olevasta (+) -merkistä, kunnes viimeimeiseen soluun tulee se numero, joka vastaa silmukkamäärääsi 10 cm: llä. Itselläni numero on 22.

- Siirrä tekemäsi neliö aivan taulukon vasempaan yläkulmaan ja valitse aktiiviseksi koko taulukko (alla olevan kuvan vihreän nuolen osoittamasta kohdasta).
Säädä hiirellä mahdollisimman pienellä liikkeellä ensin sarakkeiden leveyttä harmaasssa palkissa A- ja B-sarakkeiden välistä, kunnes numeroimasi sarake-/silmukkanumerot ovat mahdollisimman lähellä tekemäsi neliön oikeanpuoleista reunaa.

- Säädä samoin (harmaan palkin 1. ja 2. -rivien välistä) myös solujen korkeus, kunnes vasemmassa, harmaassa palkissa olevat rivinumerot menevät mahdollisimman lähelle tekemäsi neliön alalaitaa.

Tarkistin lopuksi vielä rivien ja sarakkeiden numeeriset koot, jotka näkyvät alla olevassa kuvassa.

- Excel ei kykene tekemään solujen koosta piirulleen täsmällistä, mutta hyvin lähelle kuitenkin. Solukoot ovat pistekokoja.

Huom!

Silmukkanumerot eivät mahdu enää kaikilta osin näkymään, koska solut ovat niin pieniä, siksi ne näkyvät (#)-merkkeinä. Fonttikokoa ei kuitenkaan kannata muuttaa, koska silloin solujen koot vastaavasti muuttuvat niiden kohdasta. Kun (#)-solun valitsee, näkyy numero kaavarivillä.
Jos haluat kirjoittaa itsellesi ohjeita ja vinkkejä, kirjoita tekstikehykseen, joka löytyy valikosta: Lisää / Kuva / Muodot / Tekstiruutu.


Keltaiset mittanauhat symboloivat kuvassa muodon kokoa (10 x 10 cm)

Solutäytöt kuviksi ja leikkimällä uusiksi neulemalleiksi


Täyttelin soluja mustalla, muotoilemalla ns. yleiskuvion, josta saisi pienillä muutoksilla esim. kuusen, lehden, tammanterhon, tms. Sain samalla aikaiseksi myös ensimmäisen kuviosarjan.



- Kopioin yhden osan kuviosarjasta  ja sijoitin alemmaksi taulukkoon komennolla: Liitä / Transponoi, jolloin kuvio sijoittui soluihin vaakasuoraan.

- Poistin kuvioon lisätyt reunaviivat ja kopioin vaakasuoran ja pystyssä olevan kuvion ja sijoitin ne kuviksi. Siirryin taulukossa "puhtaaseen" kohtaan ja aloin leikkiä kuvioista tekemilläni kuvilla. Monistin ja asettelin niitä eri tavoin toistensa kanssa.

- Kun löytyi sopivia kuvioyhditelmiä, valitsin asetellut kuvio-kuvat samanaikaiseti, vaihtonäppäin pohjassa. Kopioin valitsemani ja liitin kuvaksi. 

- Siirsin kuvan sopivaan kohtaan malliksi, muutin kuvan läpinäkyväksi ja täyttelin neulemallin kuvan alla soluihin. Siirryin solusta toiseen näppäimistön nuolinäppäimillä.

Kun mallina ollut kuva oli siirretty täytettyjen solujen päältä, oli helppo jatkaa mallin kehittelyä edelleen.

Syntyi malli: Hertta-lehti 
Excelissä tehty testimalli on jutun pääkuvana.



Hertta-lehden koko: n. 16,5 x 10 cm  /  35 x 31 s

Kuvioa toistaessa, suosittelen toistokuvioiden väleihin, korkeuteen vähintään kahta kerrosta ja leveyteen väähintään kahta silmukkaa.

Hertta-lehteä voisi asetella mielestäni myös "ristiin" vaihdellen, kuten alinna olevalla Ovaali-mallille on tehty.


Seuraavassa osassa kerron, miten alla oleva Ovaali-malli valmistui. Luvasssa on myös muita variaatioita luomastani perusmallista.


Malli: Ovaali

Vastaan mielelläni kysymyksiin kommenteissa. 😊



-Tse-



Kirjoneulemalleja Excelillä - julkaisut:


Facebook-ryhmä: <br>Metsärinteen tonttu Liity Metsärinteen tonttu -ryhmään ja näet uudet julkaisut tuoreeltaan.


Jos tykkäsit julkaisusta,
jaathan sitä eteenpäin, kiitos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi.