26.1.2021

Kirjoneulemalleja Excelillä 1.


Kirjoneulontamalleja Excelillä _kansi


On monia tapoja luoda omia kirjoneulemalleja. Toiset käyttävät ruutupaperia ja värikyniä, jotkut jotain bittikarttasovellusta netissä tai työpöytäversiona, tms. Lisäksi on olemassa tarkoitukseen luotuja sovelluksia.
- Itse tulin iloiseksi, kun kokeilin hommaan Exceliä. Lähdin mielenkiinnolla kehittelemään sitä suunnittelutyökaluna. "Avustajana" on pienimuotoisesti myös ilmainen online-kuvankäsittelyohjelma: Photopea.

Luulin aluksi keksineeni ensimmäisenä käyttää Exceliä kirjoneulemallien suunnitteluun, mutta keskusteltuani asiasta Facebookissa, kävi selväksi, että aiheeseen liittyviä sivuja on ollut netissä jo useammankin vuoden (Excel-ohje: Marjut Katajala
🧡 Kiitokset Facen Neulonta-ryhmälle hyvästä viestiketjusta. 🧡
- Tutustuttuani netissä oleviin ohjeisiin, huomasin joitain erilaisuuksia omaan tapaani toimia. Päätin siis julkaista omatkin käytäntöni Excel -mallisuunnittelussa.

- Keskityn tässä ohjeessa pienikokoisten ja yksinkertaisten ohjeiden luomiseen.

- Teen ja julkaisen näitä ohjeita niin monessa osassa, kuin erilaisia tekotapoja mieleeni ilmaantuu. Ohjeissa olevat esimerkkimallit ovat ilmaiseksi vapaassa käytössäsi ja vapaasti muokattavissasi.

Huom!
Näitä ohjeita voi soveltaa myös muissa laskentataulukko-ohjelmissa, kuten esim. Google- tai Open office -sovelluksissa.
Laskentataulukoita voi käyttää myös muiden kirjotöiden ja kuvioneuleiden suunnittelussa, kunhan pisto- ja silmukkakoot valitaan soluihin suunnittelukohteisiinsa sopiviksi.


Excel-taulukon asetukset kirjoneulemallien suunnittelussa


Alussa on huomioitava, että ruudun/solun muoto vastaa lopullisessa työssä olevan silmukan tai piston mittasuhdetta. Tässä on esimerkkinä neulominen, joten alkuvaiheessa asetetaan Excel-taulukon solukoko silmukan mittasuhteiden mukaiseksi.
- Koon voi säätää silmämääräisesti hiirelläkin, mutta kätevintä on asettaa se numeerisesti.

Veljekset kuin ilvekset
"Veljekset kuin ilvekset" -  Solut ja silmukat samassa suhteessa.


Rivikorkeuden ja sarakeleveyden asettaminen

  1. Valitse ensin solualue, jonka solujen kokoa haluat muuttaa.
  2. Aloitus / Solut / Muotoilu
  3. Valitse rivikorkeus tai sarakkeen leveys (asetetaan molemmat eri kerralla) - Muuta arvot alla olevan kuvan mukaisesti.




Käytettävät työkalut mallikuvion luonnissa


  • Solun reunukset (näkyvä ja tulostuva ruudukko) - asettaminen ja poistaminen
  • Solun täyttäminen värillä / täytön poistaminen












Kun haluat asettaa värin tai reunukset, valitse ensin solu tai solualue.

Silmukoiden ja kerrrosten numeroinnin automaattinen jatkaminen


Solun sisällön jatkaminen kronologisesti


Huom!

Käytämme ohjeissa myös kuvakäsittelyohjelmaa: Photopea, joka on ilmainen online-sovellus. Sovelluksessa voi muuttaa kuvan mosaiikiksi ja säätää mosaiikkipartikkeleiden määrän vastaamaan lopullisen mallisi rivi- ja silmukkakokoa. Kopioimalla kuvan Exceliin, voit mallintaa partikkelit Excelin soluihin ja muunnella mieleiseksesi.


Luodaan ensimmäinen mallikuvio ilman kuvamallia


Katselin perhosten kuvia netissä ja päätin rakentaa sen muotoisen kuvion. Vaati monia aloituksia, poistoja ja korjauksia, ennen kuin kuvio valmistui, mutta näihin valintoihin päädyin.

  1. Kuvittelin perhosen keskikohdan ja valitsin yhtäaikaisesti 9 solua pystysuuntaisesti (F5-F13).
  2. Valitsin täyttöväriksi mustan.
  3. Valitsin ctrl-nappi pohjassa useampia soluvalintoja ja täytin ne mustalla värillä, yrittäen muodostaa siipien reunoja. Tein myös yksittäisiä valitoja ja täyttöjä.

    Joissain kohdin voi valita jo täytetyn solun ja monistaa sitä vetämällä haluamaansa suuntaan.
    Soluja voi myö valita, kopioida ja liittää haluamaansa kohtaan
    (näppäinyhdistelmä: ctrl + c, ctrl + v)

  4. Kun kuvio näyttää tarpeeksi perhoselta, voi lisätä muitakin värejä. Itse väritin siivet siniseksi.
  5. Lisäsin silmukka- ja rivinumerot.
  6. Valitsin/aktivoin kaikki perhoset ja valitsin reunaviiva-napista: Kaikki reunaviivat

  7. Aktivoin perhosen, kopioin (ctrl + c) ja valitsin solun (M3), joka on yhden sarakkeen päässä valmiista kuviosta ja sijoitin (ctrl + v) kopioidun kuvion. Sijoitin vielä soluun: (Y3), jotta kuvioita tulee kolme peräkkäin.
  8. Näin sijoitetaan kopioitu solualue kuvaksi:



Vinkki

Jos on monimutkainen mallikuva, voi rakentaa vain toisen puolen, kopioida sen, liittää kuvana, kääntää peilikuvaksi ja siirtää sen rakennetun kuviopuoliskon viereen.


Lopuksi kokeilin Excelissä, miltä malli näyttää neulottuna.
- Tästä toiminnosta kerron ensi kerralla.

Neulottu perhonen
Kokeilukuva neulotusta perhosesta


Vastaan mielelläni kysymyksiin kommenteissa. 😊


-Tse-


Seuraavassa osassa:

  • Mallintaminen kuvasta
  • Photopea -kuvankäsittelysovellusen käyttäminen Excelissä käytettävän kuvan muokkaukseen
  • Voit kokeilla Excelissä, miltä mallisi näyttää neulottuna
  • Tallenna jakamani kuva tietokoneellesi ja luo uusi välilehti...


Facebook-ryhmä: <br>Metsärinteen tonttu Liity Metsärinteen tonttu -ryhmään ja näet uudet julkaisut tuoreeltaan.


Jos tykkäsit julkaisusta,
jaathan sitä eteenpäin, kiitos.

17.1.2021

Pörröiset tossut

Tossu


Nämä tossut ovat nostalgiaa 80-luvulta, jolloin nilkoissa syltyssä olevat sukat ja säärystimet olivat muotia. Silloin olin innokas tekemään neuleita, joissa käytin eri kokoisia puikkoja samassa työssä. Niin olen tehnyt myös näiden tossujen kohdalla. Varsi on kudottu puikoilla no. 6 ja muu osa numerolla 4. Lanka (Novita, Isoveli) on vahvaa ja kudottuna napakkaa, joten se sopii hyvin tossulangaksi.


Karstaus kissan harjalla

Pörröiset neuleet näyttävät olevan taas muodissa. Tässä kohtaa keksin ottaa käyttööni karstaa muistuttavan kissan harjan, jolla saa neuleen näyttämään, kuin se olisi kudottu mohairista tai angorasta. Karstasin tossuista varren nureat kerrokset ja teräosan. Jätin resotit ja kannan vahvistuksen karstaamatta.


Kissan harja

Tossu ennen karstausta

Tekotapa

  1. Varsi on aloitettu, luomalla neljälle puikolle 10 silmukaaaa 6 no:n puikoilla. Resori (2 o, 2 n) on kaksinkertainen: 10 s molemmin puolin ja välissä reikäkerros, josta resori taittuu. Puolet on yhdistetty toisiinsa yhdellä o-silmukkakierrokssella.
  2. Kuvioneule varressa: 5 kierrosta nureaa neuletta. Kudotaan o-kierros niin, että joka viidennen silmukan kohdalla vedetään lanka alimmaisen nurean kierroksen kohdalta ja annetaan sen yläpuolella olevat silmukat purkaantua. Toistetaan kierros loppuun. Kannattaa tarkistaa, että puikoilla on edelleen 10 s / puikko.
  3. Kudo o-kierrokset kuten nureatkin (kohta 2.), mutta kohdista alariviltä koukkaaminen ja silmukoiden pudotus niin, että se osuu nurean osuuden kesikohtaan. Itse kudoin puikon/kierroksen alussa 2 o-silukkaa ja koukkasin kolmannella silmukoiden pudotussilmukan.
- Kannattaa venytellä silmukoiden pudotuskohtia jälkikäteen, jotta pudonneet silmukat tasaantuvat niin, että nurealla osuudella langoista muodostuu perhosmainen kuvio. Katso myös varren sisä/nureaa puolta.

Varren mallineule

Viimeisen nurean varsikierroksen jälkeen vaihdetaan no. 4 -kokoiset puikot, kudotaan vahvistettu kantapää, tarvittavat kavennukset ja jatketaan pikkuvarpaaseen saakka sileää neuletta. 

Huom! Kun kudon vahvistettua kantapäätä, kudon aina 3 silmukkaa molempiin raunoihin n-silmukoita (nurealla o-silmukoita). Se näyttää mielestäni siistiltä ja siitä on helppo poimia silmukat puikolle, kun alkaa kutomaan sukan muuta osaa.

Tossun vahvistettu kärki


Tossussa vahvistettu kärki on ulkonäöltään samanlainen kuin kantapääkin. Joka toinen kierros 1 s kudotaan ja 1 s nostetaan puikolle kutomatta. Joka toinen kierros kaikki silmukat kudotaan.

Kun isonvarpaan kärkeen on n. 2 cm, aloita kavennukset:

Kavenna joka toinen kierros molemmissa sivuissa 2 silmukkaa kummallakin puolella, eli yht. 8 silmukkaa kavennuskierroksella.

Tossun kärki. Googlen automaattisen
kuvakorjauksen muuntelema väri on vähän yllättävä.


Viimeistely


Karstasin tossut kissan harjalla.

Päättelin tossujen langat ja virkkasin koristehihnan, johon virkkasin ketjusilmukoita nilkan ympäryksen tarvittavan määrän. Lisäsin vielä sen verran ketjusilmukoita, että sain aikaiseksi myös päihin lenkit, jotka kiinnittyvät toisesta päästä napin kiinnikkeisiin ja toisesta päästä yltävät putoamaan napin ylitse. Virkkasin nauhaan toiseksi kerrokseksi piilosilmukoita (lukuunottamatta lenkkejä) ja päättelin nauhan takaosan keskikohtaan.

Koristenappi on ollut aikoinaan sandaalien koristeniitti, joten se oli helppo kiinnittää koristenauhan toisen pään kanssa tossuun takanaan olevilla väkäsillä.


Koristehihna ja -nappi


Jos ohjeesta löytyy mielestäsi ratkaisevia virheitä, kerrothan kommenteissa.


-Tse-


Jos tykkäsit julkaisusta,
jaathan sitä eteenpäin, kiitos.

8.1.2021

Askarrellaan kauniita sytykkeitä 2.

Sytyke

Olen monta vuotta yrittänyt saada nuorten toivomuksesta mustia ruusuja, mutta sopivaa mustaa steariiniväriä ei ole löytynyt. Viime syksynä tytär bongasi Lahtisen vahavalimon ja sieltä sain ostettua mustaa väriä.

– Sain tehtyä nuorten suosimia mustia sytykeruusuja. He ovat käyttäneet näitä ensin sisustuksessa ja sitten sytykkeenä. 


Kettuja ja hiiriä

Käytössäni oli myös kananmunakennoja, joista ei saanut tehtyä ruusuja, koska niissä ei ollut tukevaa pohjaa. Tästä kennomateriaalista syntyivät ketut ja hiiret. 


Materiaalit: Isoja (15 munan) kananmunakennoja ruusuille. Ketuille ja hiirille 10 munan kennoja, n. 0,5 kg steariinia, (kynttilänjämät voi myös hyödyntää), vettä
  1. Kennot revitään ruusun muotoon.
  2. Sulatetaan steariinia kattilassa, jossa on vettä pohjalla.
  3. Ruusut kastetaan steariiniin ja annetaan kuivua.
Laitan kattilaan vettä pohjalle noin 5 cm ja sen päälle steariinia. Steariini on kevyempää ja pysyy veden pinnalla. Ruusun kostuttaminen on näin paljon helpompaa.


- Tiina Tuominen -



Tiinan aiemmat sytykejulkaisut:


Jos tykkäsit julkaisusta,
jaathan sitä eteenpäin, kiitos.