17.1.2021

Pörröiset tossut

Tossu


Nämä tossut ovat nostalgiaa 80-luvulta, jolloin nilkoissa syltyssä olevat sukat ja säärystimet olivat muotia. Silloin olin innokas tekemään neuleita, joissa käytin eri kokoisia puikkoja samassa työssä. Niin olen tehnyt myös näiden tossujen kohdalla. Varsi on kudottu puikoilla no. 6 ja muu osa numerolla 4. Lanka (Novita, Isoveli) on vahvaa ja kudottuna napakkaa, joten se sopii hyvin tossulangaksi.


Karstaus kissan harjalla

Pörröiset neuleet näyttävät olevan taas muodissa. Tässä kohtaa keksin ottaa käyttööni karstaa muistuttavan kissan harjan, jolla saa neuleen näyttämään, kuin se olisi kudottu mohairista tai angorasta. Karstasin tossuista varren nureat kerrokset ja teräosan. Jätin resotit ja kannan vahvistuksen karstaamatta.


Kissan harja

Tossu ennen karstausta

Tekotapa

  1. Varsi on aloitettu, luomalla neljälle puikolle 10 silmukaaaa 6 no:n puikoilla. Resori (2 o, 2 n) on kaksinkertainen: 10 s molemmin puolin ja välissä reikäkerros, josta resori taittuu. Puolet on yhdistetty toisiinsa yhdellä o-silmukkakierrokssella.
  2. Kuvioneule varressa: 5 kierrosta nureaa neuletta. Kudotaan o-kierros niin, että joka viidennen silmukan kohdalla vedetään lanka alimmaisen nurean kierroksen kohdalta ja annetaan sen yläpuolella olevat silmukat purkaantua. Toistetaan kierros loppuun. Kannattaa tarkistaa, että puikoilla on edelleen 10 s / puikko.
  3. Kudo o-kierrokset kuten nureatkin (kohta 2.), mutta kohdista alariviltä koukkaaminen ja silmukoiden pudotus niin, että se osuu nurean osuuden kesikohtaan. Itse kudoin puikon/kierroksen alussa 2 o-silukkaa ja koukkasin kolmannella silmukoiden pudotussilmukan.
- Kannattaa venytellä silmukoiden pudotuskohtia jälkikäteen, jotta pudonneet silmukat tasaantuvat niin, että nurealla osuudella langoista muodostuu perhosmainen kuvio. Katso myös varren sisä/nureaa puolta.

Varren mallineule

Viimeisen nurean varsikierroksen jälkeen vaihdetaan no. 4 -kokoiset puikot, kudotaan vahvistettu kantapää, tarvittavat kavennukset ja jatketaan pikkuvarpaaseen saakka sileää neuletta. 

Huom! Kun kudon vahvistettua kantapäätä, kudon aina 3 silmukkaa molempiin raunoihin n-silmukoita (nurealla o-silmukoita). Se näyttää mielestäni siistiltä ja siitä on helppo poimia silmukat puikolle, kun alkaa kutomaan sukan muuta osaa.

Tossun vahvistettu kärki


Tossussa vahvistettu kärki on ulkonäöltään samanlainen kuin kantapääkin. Joka toinen kierros 1 s kudotaan ja 1 s nostetaan puikolle kutomatta. Joka toinen kierros kaikki silmukat kudotaan.

Kun isonvarpaan kärkeen on n. 2 cm, aloita kavennukset:

Kavenna joka toinen kierros molemmissa sivuissa 2 silmukkaa kummallakin puolella, eli yht. 8 silmukkaa kavennuskierroksella.

Tossun kärki. Googlen automaattisen
kuvakorjauksen muuntelema väri on vähän yllättävä.


Viimeistely


Karstasin tossut kissan harjalla.

Päättelin tossujen langat ja virkkasin koristehihnan, johon virkkasin ketjusilmukoita nilkan ympäryksen tarvittavan määrän. Lisäsin vielä sen verran ketjusilmukoita, että sain aikaiseksi myös päihin lenkit, jotka kiinnittyvät toisesta päästä napin kiinnikkeisiin ja toisesta päästä yltävät putoamaan napin ylitse. Virkkasin nauhaan toiseksi kerrokseksi piilosilmukoita (lukuunottamatta lenkkejä) ja päättelin nauhan takaosan keskikohtaan.

Koristenappi on ollut aikoinaan sandaalien koristeniitti, joten se oli helppo kiinnittää koristenauhan toisen pään kanssa tossuun takanaan olevilla väkäsillä.


Koristehihna ja -nappi


Jos ohjeesta löytyy mielestäsi ratkaisevia virheitä, kerrothan kommenteissa.


-Tse-


Jos tykkäsit julkaisusta,
jaathan sitä eteenpäin, kiitos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi.