8.1.2020

Ärsyttävätkö somepersoonat?

Joillekin ihmisisille kehittyy oman persoonansa lisäksi somepersoona, joka poikkeaa täysin henkilön omasta käyttäytymisestä ja luonteesta. Se on kuin rooli, joka otetaan käyttöön jokaisen tilapäivityksen yhteydessä.

Somepersoonat

Sosiaalisen median roolihahmot / somepersoonat


Olen tullut lukeneeksi niin paljon kaikenlaisia jakoja ja päivityksiä internetin ihmeellisessä maailmassa, että mieleeni on alkanut muovautumaan kuva tietynlaisista somen roolihahmoista. Roolihahmot ovat tilapäivittäjien itsestään, joko tarkoituksella tai vahingossa, luomia julkikuvia, joilla ei välttämättä ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa.
Somepersoona on voinut kehittyä myös tarpeesen harrastaa pientä leuhkintaa tai pröystäilyä, jota ei "livenä" kehtaisi tehdä.
– Noista lukuisista somepersoonista nostan esiin vain muutaman tässä keskustelussa, johon osallistuu myös satunnainen kahvilaseuralainen.

Wannabe


Ensimmäisenä mieleen nousee ns.  ”wannabe”-persoona. Kyseinen ihmistyyppi on vuosien varrella luonut some-elämästä itselleen toisen todellisuuden, jossa oleminen alkaa niellä hänen elämäänsä pala kerrallaan. Paetessaan sometodellisuuteensa, hänestä tulee vanhanajan julkkiskuvan kaltainen persoona, jonka elämä on hohdokasta, ja ennen kaikkea seurattua. Hän katselee somekanavistaan omia päivityksiään ja kuviaan pitkin päivää, ja kuvittelee olevansa tuo luomansa persoona.

Alussa Wannabe on ”näytelmänsä” ainoa näyttelijä, mutta vääjäämättä yksi läheinen kerrallaan valjastetaan ylläpitämään tuota hohdokasta ”todellisuutta”. Heidät asetellaan poseeraamaan hohdokkaisiin kuviin, jotka viestivät maailmalle jenkkiläisestä elämäntyylistä ja uskomattomasta perheonnesta. Kuvat viestivät amerikkalaisesta unelmasta tässä Suomenmaassa. Hänen kuvansa ovat hyvin ja koristeellisesti käsiteltyjä, ja luovat aina kuvan teemaan sopivaa tunnelmaa. Kuvia katsellessa voi melkein kuulla amerikkalaisen joulupukin ”hou-hou-hou” -naurun, tai tuntea kuvan sisustustakasta leviävän, vienon savuntuoksun nenässään.

"Meilläpä on" -persoona


Toinen sometyyppi on ”Meilläpä on”-persoona, joka kuvaa pieniä yksityiskohtia siten, että jokin perheen ylpeydenaihe sattuu kuin vahingossa kuvan taustalle. Hän kuvaa maisemia uudesta, kalliista autosta niin, että kuin vahingossa, jääkin automerkin tunnistettava osa kojelaudasta näkyviin. Illallisella tulee napattua kuva Instagramiin niin, että 600 €:n ”Château Latour”-viinin etiketti jää vain vähän, mutta tunnistettavasti näkyviin. Viinillä ei ”tietenkään” ole tarkoitus pröystäillä, joten tekstissä mainitaankin vain herkullinen pihvi. Maljannostajalla näkyy olevan Rolex ranteessaan.
– Saattavathan nuo tietenkin olla pelkkiä vahinkojakin?

Spämmääjät


Sitten on nämä ”Spämmääjät”! – ”Vastaa tähän ja jaa omalle seinällesi…” – Sitten kymmenet, jopa sadat, kommentoivat viestiin. Kommentoinnit kestävät monta päivää, ja monistuvat vielä niiden seinälleen jakaneittenkin ansiosta.
– Ymmärrän, kun firmat jakavat mainoksiaan kommentoitavaksi, jotta saavat näkyvyyttä.
– Mitä spämmääjät tuosta saavat?
– Kerran yksi ”koiranleuka” sai tarpeekseen ja julkaisi: ”Jaa tämä kuva seinällesi, sitten meillä molemmilla on sama kuva seinällä”.
– Sitten tällainen esimerkki: ”Onko teillä mustat keittiökaapistot?” – Perässä lähemmäksi sata kieltävää tai myöntävää vastausta!!!

– Koska tähän mennessä olen saanut nostatettua jo muutamien hiukset pystyyn epäilyksestä, tarkoitanko juuri häntä, voin kertoa, että jokaiseen mainitsemaani sometyyppiin sisältyy enemmän kuin yksi edustaja. Mistään henkilökohtaisesta nolouttamisesta ei ole kysymys. Otin aiheen käsiteltäväkseni, koska se tunki itseään minusta ulos.

Peukkupuoli


– En ole yleisissä somekanavissa mikään ylenmääräisesti ”peukutettu” tyyppi, joten oma sometyyppini voisi olla ”Peukkupuoli”. Meikäläisiä on luultavasti paljon, koska verkossa kohistaan someahdistuksesta.
Someahdistuksen yksi oire on peukutusten vähäisyys, ja ilmeisesti noiden edellä mainitsemieni sometyyppien läpitunkeva onnellisuus, joka tuppaa aiheuttamaan Peukkupuoli-paroissa kateutta ja ahdistusta. Tämä sometyyppi myös ihmettelee, miksi somekavereista vain parikymmentä prosenttia napauttaa hänelle peukun.
– Mieleen nousee visuaalisesti muistutus ”Seuraa”-napista, jonka Peukkupuolet epäilevät osan somekavereistaan käyneen napsauttamassa ”Seuraamattomaksi”. 

– Olisiko Peukkupuolikin napsauttanut kyseistä nappia myös ”Wannabe”-, ”Meilläpä on”- tai ”Spämmääjä” -tyypin kohdalla?

– Mikä tällaisen jutun julkaisun seuraus voi olla?
– No tietenkin se, että sulla ei ole kohta niitä vähiäkään seuraajia ja peukuttajia.
– Mutta enhän mä omista somekavereista kertonut?

– No et, mutta aiheutit epäilyksen.

-Tse-

Linkkejä


Jos tykkäsit julkaisusta, 
jaathan sitä eteenpäin, kiitos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi.