21.12.2019

Tasapainota ja järkeistä ajankäyttösi

Kiireisessä nykyajassa, jossa monet "aikavarkaat" vievät osan elämästämme aivan huomaamatta, on syytä olla tarkkana. Työn ja vapaa-ajan rajaaminen toisistaan voi olla monissa ammateissa välillä haastavaa. Realistiset ihmiskontaktit, ilman sähköistä kommunikointivälinettä, saavat nykyään monilta jatkuvan siirron ns. "paremmalle ajalle". Useasti uupumuksenkin syynä voi olla vuorokausirytmin epätasapainoisuus.

Me ymmärrämme hyvin, että monipuolinen ruokavalio tekee hyvää teveydellemme.
Saman asian ymmärtäminen elämämme sisällöstä ei ole aina niin itsestään selvää.
- Voimme konkreettisesti nähdä ruoan, jota syömme. Teemme valinnat etukäteen jo suoraan kaupan hyllyltä.
- Aika on käsitteenä abstrakti ja luonteeltaan epäluotettava, koska myös sattuma pääsee vaikuttamaan ajan sisältöön.

Itselläni on tapana uppoutua täysin mukavana pitämääni tekemiseen.
Erilaiset suunnitteluhommat tietokoneella vievät niin mennessään, että ilman keskeytystä tapahtuvan työskentelyn jälkeen saattaa täysin yllättyä, kun neljäkin tuntia on vierähtänyt, kuin se olisi ollut vain tunnin mittainen. Samoin käy kirjoitus- ja käsityöhommissa.
Tuollaisina päivinä hereilläoloaikaa tulee venytettyä aivan liian pitkälle, saadakseen muutaman palauttavan tunnin intensiivisestä työskentelystä.

Priorisointikello / vuorokausikello


Koska unen aika vuorokaudessa alkoi usein siirtyä "myötäpäivään", jouduin pidempien lomien loppupuolella valvomaan yhden vuorokauden, jotta sain "rukattua" vuorokausirytmini kuosiinsa.
Kyseinen toiminta alkoi harmittaa, joten kehitin itselleni priorisointikellon, jossa on 24 tuntia, eli koko vuorokausi samassa näkymässä.
- Vuorokausirytmini heittelee välillä edelleen, mutta sen hahmottaminen realistisena kuvana, auttaa ennakoinnissa.
Kellon seuraaminen ei tarkoita sen päivittäistä tarkastelua, vaan sen sisällön muokkaaminen on jättänyt siitä muistijäljen.

- Huvittavaa kyllä, että luulin tätä omaksi keksinnökseni, kunnes jutun loppuvaiheessa, aloin etsiä sopivia linkkejä sivun loppuun.
- Löysin siis pari muutakin ajankäyttöympyrää, joten lukijat saavat nyt asiaan erilaisia näkökantoja.
priorisointikello / vuorokausikello
Nykyään kuulee useasti sanottavan, että "ei ehdi", tai "ei ole aikaa". Ymmärrettävää kyllä, kun vuorokaudessa on vain 24 tuntia, eikä priorisointia ole tehty. On yllättävää, kuinka vähän vuorokaudesta jää täysin itselle varattua aikaa, kun kaikki pakolliset toiminnot on asetettu priorisointikelloon.

Priorisointikellon kolme perusosaa ovat nukkuminen, työ- ja vapaa-aika. Vuorokausi voidaan siis jakaa 8 tunnin perusosiin. Peruslähtöaikana voidaan pitää nukkumaanmenoaikaa, jonka muuntaminen liikuttelee samassa suhteessa muitakin osioita. Lähtökohta voi olla myös työpäivän alkaminen, tai joku muu sellainen aktiviteetti, joka toistuu, tai haluaisi toistuvan aina samaan aikaan.

Suunnitelma omien aktiviteettien mukaan


Kellon voi täyttää yksinkertaisesti kynällä ja paperilla, mutta itse olen tätä juttua varten käyttänyt tietokonetta. Alla on PowePointilla itselleni suunniteltu, nykyiseen elämäntilanteeseeni sopiva priorisointikello, jonka olen täyttänyt hyvin karkeasti, piirrostyökaluja käyttäen.

Olin itsekin yllättynyt, että täysin ilman ulkopuolisia ja pakollisia velvoitteita olevaa aikaa jää vain 5 tuntia, välille 18.00 - 23.00. Tuolle aikavälille tulevat liikunta- ja muut harrastukset.
- Itse en ole niitä tässä merkinnyt, mutta niiden lisääminen tekisi suunnitelmasta vielä selkeämmän.
- Kun ei ole "asiointeja", ja työt tulee tehtyä kotoa käsin, kasvaa vapaa-ajansektori.

Tässä omassa mallissani unen määrä on vain 6 tuntia, jota olen yrittänyt muuttaa 8 tunniksi suurimman osan elämääni, onnistumatta. Sen ylittäminen tai alittaminen on aina aiheuttanut väsymystä koko hereilläoloajan osalle.
- Annoin lopuksi periksi, ja päätin olla vääntämättä väkisin unensaantiani suositelluksi 8 tunniksi.

Esimerkki priorisointikellon päälle suunnitellusta vuorokausisisällöstä.

Excelillä tehty ajankäyttöympyrä.
Kun jostain abstraktista käsitteestä tekee näkyvän, on helpompi muodostaa asiasta kokonaiskäsitys.
- Olen aikoinaan lukenut, että kun piirtää ”aarrekartaksi” tulevaisuudensuunnitelmansa, alkaa toteuttamaan sitä alitajuntaan jääneen suunnitelman mukaan kuin huomaamattaan. He sanovat, unohtuneen aarrekartan löytäessään tunteneensa, kuin olisivat ennustaneet omaa tulevaisuuttaan.
- Näin luulen käyvän myös priorisointikellon täyttämisen suhteen.


-Tse-

Linkit:


Jos tykkäsit julkaisusta, 
jaathan sitä eteenpäin, kiitos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi.