8.4.2020

Säilytin ja jakkara rahkapurkista


Kun 5 kg:n maitorahkapurkkki tyhjeni, kiinnitin heti huomioni sen vahvaan mateeriaaliin. Mietteissä oli irrottaa siitä etiketti ja tehdä siitä kissanruokien säilytysämpäri, mutta aikani sitä pyöriteltyäni, se alkoi näyttämään lasten jakkaralta.

Muistin käsityöarkussani olevan keskeneräisen virkkaustyön, josta oli aikoinaan tarkoitus tulla koristetyynyn päällinen. Päättelin siitä langat ja sovitin rahkapurkin päälle. Kesken jäänyt työ sopi niin hyvin, että innostuin virkkaamaan päällisen myös purkin kanteen.


"Nälkä kasvoi syödessä" tässäkin hommassa, joten kannen saatua päällisen, halusin tehdä sille saranan ja sulkemismekanismin. Näihin kohteisiin löytyi materiaali ompelulaatikosta, jonne olin aikoinaan varastoinut talvitakkini sisältä poistamani nauhat, joiden merkitystä en ollut koskaan tajunut.

Kanteen sarana ja sulkija


Nauhoissta muodostui sekä saranat, että kannen sulkemislenkki. Hihna oli helppo pujottaa virkkauksen silmukoiden väleistä ja sitoa piiloon käänteen alle, joka oli muodostunut siitä, että päällisen ylimenevä osa oli käännetty kaksinkerroin purkin reunan levennyksen päälle.

Saranapuolella, eli purkin takaosassa, jätin nauhojen päät roikkumaan käännöksen alta.

Sulkemis-, eli etupuolella, nauha on solmittu siitä kohdin, mihin suunnittelin napin tulevan. Tälläkin puolella jätin nauhojen päät pitkiksi.

Päällystin ison napin mustalla trikoolla, joka oli peräisin vanhasta T-paidasta. Pujotin napin lenkistä mustan pussinsulkijan. Painoin sulkijan päät päällisen nurjalle puolelle ja kiersin ne keskenään.
 Oli muuten kätevä tapa kiinnittää nappi.

Kannen päällinen ja pehmuste


 Virkkasin kannen päällisen kaksikerroksisilla pylväillä. En kaventanut, mutta tein pari pylväskierrosta suuremman kuin purkin kansi. Punoin langasta nyörin ja pujottelin reunaan pylväiden väleistä. Lopuksi kiristin nyörin ja solmin rusetiksi.

Kannen päällisen alle kannattaa laittaa n. 2 cm vahva vaahtomuovi pehmusteeksi, jos valmistunut työ on tarkoitus olla lasten jakkara. Ylhäällä olevissa kuvissa ei ole käytetty pehmustetta.


Aurinkokin pääsi kuvaan 😀

Säilytin / jakkara päällytettynä ja pehmustettuna:


Koko: korkeu: 23,5 cm, yläosan halkaisija: 22 cm, pohjan halkaisija: 20 cm


 Lisäsin 2 cm:n vahvuisen pehmusteen kannen päällisen alle. Lisäsin myös mustan trikookankaan, ettei vaahtommuovi näy virkatun päällisen läpi.

Itse pidän säilyttimen kannen ulkonäöstä enemmän pehmustettuna.




-Tse-

Jos tykkäsit julkaisusta,
jaathan sitä eteenpäin, kiitos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi.