5.6.2020

Itsesulkeutuva hyttysverho ulko-oveen


Uusiokäyttö-periaatteella, nopeasti tehty hyttysverho suojaa kodin hyttysiltä koko kesän ja on otettavissa uudelleen käyttöön seuraavinakin vuosina.

Samalla periaatteella toimivia hyttysverhoja/verkkoja on myytävänä todella halvalla, joten tämän jutun tarkoitus ei olekaan säästää kustannuksissa, vaan saada vanhat materiaalit käyttöön käytännöllisellä tavalla.

Tekotapa


Leikkasin vanhasta valoverhosta muutaman sentin suuremman palan, kuin  oviaukko. Molemmille sivuille jätin ylimääräistä n. 4 cm ja ylös sen verran, että oven levyiselle puurimalle niitattuna verhon mitta tulee sopivaksi. 

Jätin kankaan hulpioreunan oven lukkopuolelle ja valmiiksi ommellun reunan alas.

Kiinnitin kankaan rimaan niin, että se kiertää listan etupuolelta yläkautta taakse siten, että niitattu osa jää loppukiinnityksessä ovenkarmin ja riman väliin. Sivuille jäävä ylimääräinen kangas niitattiin kaksinkerroin riman alku- ja loppupäähän. 

Kiinnitin riman karmiin keskeltä yhdellä dyckert-naulalla. Mikä tahansa ohut n. 3 cm pitkä naula käy. Se on helppo syksyllä vetää pois, kun ei lyö sitä aivan pohjaan saakka.

- Kun rimasta lyö nauloja läpi, hyvä vinkki on lyödä vähän ensin naulan kärkeä lyttyyn, ettei rima halkea naulatessa.

Magneetit avautuvalle puolelle (vasen kuva)


Oven karmiin, lukon puolelle/kohdalle niiittasin muovirasian, jonka sisällä oli metallin pala. Samanlainen muovirasia magneetilla kiinnitettiin verhoon, parin sentin päähän verhon reunasta. Vastaavanlainen pari kiinnitettiin alas, n, 40 cm:n korkeudelle lattiasta.

Käytetyt muovirasiat magneetteineen ovat peräisin samassa ovessa aikoinaan olleista, kaupan hyttysverhoista, jotka eivät kestäneet kovin kauan. Tällä omatekemälläni on menossa nyt toinen kesä.

Vaihtoehtoinen tapa on ommella magneetit (esim. pyöreät muistitaulumagneetit) verhoon, vaikka pieneen taskuun ja ruuvata metallilevyt vastapuolille karmiin.

Avautumattomalle puolelle vahvat nastat (oikeanpuoleinen kuva)


Saranapuolelta verho on kiinnitetty vahvalla nastalla samoista korkeuksista kuin vastapuolen magneetit. Nämäkin nastat ovat olleet joskus kaupasta ostetussa hyttysverhossa.

Vaihtoehtoinen tapa on nitoa verho kiinni vastaavista kohdista.


On hauska katsoa kun kissakin kävelee suoraan verhosta "läpi" paljoa kumartelematta. Jälkeen kuuluu vain napsahdus kun verho sulkeutuu mngneettiin.

Jos ei mitään vastuksia tule, tämän tekemiseen menee vajaa tunti.

-Tse-

Jos tykkäsit julkaisusta,
jaathan sitä eteenpäin, kiitos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi.