Bambino |
Pitsiparsinta voisi olla nimi tälle tekniikalle, jossa villalangalla virkatun pitsin aukkokohdat on täytetty parsimalla. Alkukuvana oleva koristetyynyn päällinen on prototyyppi, jota virkatessa työn tekeminen ja eteneminen alkoi vasta kehittyä. Tässä vaiheessa tiedän, että parsintajärjestyksellä on lopputulokseen vaikuttavaa merkitystä.
Nimesin tämän tyynynpäällisen nimellä: Bambino, koska tämä pitsiparsintatyö on tekniikoineen vielä ihan vauva.
– Omasta milestäni tekniikka muistuttaa lasimaalausta.
Värisuunnittelu
Alakuvassa ensimmäistä värisuunnottelumallia on käytetty esimerkkinä olevassa tyynynpäällisessä.
Muissa vaihtoehdoissa on muutettu myös virkkausosan langan väri.
Värimalleista voi huomata, kuinka muodotkin muuttuvat pähkinästä ja mansikasta ruusunnuppuihin ja lehtiin, kun värejä vaihdellaan. Huomasin, että kuvioista löytyy myös perhosen muoto, jota voisi myös korostaa värivalinnoilla esiin.
– Parantelin edellisjulkaisusta värisuunnnittelupohjia säännölisempään muotoon. Kaikista pienimpiä kohtia en ole piirtänyt, mutta värisuunnittelu sujuu kyllä näilläkin kuviomäärillä.
Värisuunnittelupohja |
Työtapa
Ensin virkataan pitsi villaalngalla (virkkuukoukku: no. 5½) ja yksi kerros reunusta, jotta on "tartutapintaa" parsintavaiheessa. Tässä olen käyttänyt aiemmin hylkäämääni ja nimsettömäksi jäänyttä pitsimalliani, josta kerroin kuvallisesti "Apilasydän - pitsiruutu" -julkaisussa. Myös värisuunnittelumallit on tehty sen mallin päälle.
Kun pitsi on virkattu, aloitetaan parsimaan sen aukkokohtia. Parsnitajärjestys on, että virkataan aina vastakkaiset, samanlaiset kuviot järjestyksessä peräkkäin, jotta saadaan mahdollisimman samanlainen muoto parsittuihin kuvioihin.
– Itse tein pitkään ihan sekavassa järjetyksessä, koska halusin kokeilla heti eri väreillä, jotta olisin nähnyt, millainen työ värillisenä saattaisi näyttää. Tästä seurasi epäsymmetrisyyttä, joka näkyy lopputuloksessa. Pieni epäsymmetisyys näyttää silti jollain tavalla sopivan tähän tekniikkaan. Ise pidän siiä, että parsituissa kuvioissa lankojen suunta vaihtelee.
– Toivottavasti alakuvista ilmenee, millaisista kohdista olen ottanut parsintaotteita, koska en osaa selittää sitä sanallisesti.
– Tässä toteutuu myös hyvin vanha sananlasku: "Työ tekijäänsä neuvoo". Tässä ohjeessa olen itsekin noviisi ja toivottavasti kehittyväinen.
Tyynynpäällisen viimeiset reunakerrokset on virkattu virkkuukoukulla no. 4½. Reunan harmaassa osassa on käytetty kaksikerroksisia pylväitä. Petroolin värinen osa on virkattu yksinkertaisilla pylväillä. Reunan leveyden voi määrittää myös tulevan tyynyn haluttu koko.
Reunan keskikohdan harmaassa osassa on kukkakuvion kohdalla yksinkertaisia pylväitä, koska kukkakuvio nousee muita kuvioita korkeammalle.
Lopuksi asetin sohvalle froteepyyhkeen, jonka päälle asettelin työn nuppineuloilla suoraan. Asetin toisen froteepyyhkeen työn päälle ja höyrytin työn kauttaltaan. Annoin kuivahtaa ilman päällimmmäistä pyyhettä n. 5 minuuttia ja irrotin työn sohvalta.
-Tse-
Edellinen julkaisu:
Kehitellään käsityötekniikkaa 1.
Jos tykkäsit julkaisusta,
jaathan sitä eteenpäin, kiitos.
jaathan sitä eteenpäin, kiitos.